Využitie Stévie

Listy stévie a extrakt z listov Stévie sa vo vysokej miere používa v potravinárstve a farmácii. V poslednom rade sa výrazne rozšírilo využitie vlastností listov Stévie a extraktu Stévie aj v kozmetike.

Potravinársky priemysel

Potravinársky priemysel a využitie StévieV potravinárstve je využitie Stévie veľmi široké. V zahraničí sa sladidlá vyrobené zo Stévie používajú pri výrobe rôznych alkoholických i nealkoholických nápojov, žuvačiek, rôznych cukrárenskych a konzervárenských výrobkov (dia kompóty, dia marmelády a zaváraniny), a to nielen pre diabetikov, ale aj pre bežnú populáciu. Pre svoje antiseptické vlastnosti a schopnosť ustálenej sladkosti aj pri vysokých teplotách je Stévia vysoko cenená.
  • ako náhrada umelých sladidiel a cukru, a to prakticky vo všetkých druhoch potravín
  • na výrobu alkoholických a nealkoholických nápojov
  • mliekarenské výrobky (jogurty, zmrzliny, sušené mlieko)
  • na konzervovanie
  • pekárenské a cukrárenské výrobky (steviozidy sú stále aj pri vysokých teplotách)
  • čokoláda, žuvačky

Bezpečnosť Stévie

Už vyše 30 rokov je v Japonsku Stévia používaná ako sladidlo na báze glykozidov steviolu pri výrobe chleba, ovocných štiav, piva, čokolády, žuvačiek a pod., a to bez negatívneho vplyvu na ľudské zdravie. V žiadnom prípade nie je použitie Stévie ako sladidla do jedla či nápojov zdravotne závadné, ba v zahraničí ho lekári odporúčajú aj pre predškolákov.

Kozmetický priemysel

Pokožka

Vodný extrakt z listov Stévie je skvelým prostriedkom na ošetrovanie kože ako pleťová voda. Dokáže zničiť baktérie, ktoré vyvolávajú zápaly a tvorbu akné. Zmäkčuje pokožku, tonizuje, zastavuje vznik vrások a znižuje výskyt rôznych zápalov. Do pohára vady stačí nakvapkať pár kvapiek extraktu a pleť potierať vatovým tampónom.
Vdaka antibakteriálnym účinkom je vdačným pomocníkom pri ochoreniach kože, napr. ekzémoch, rôznych dermatitídach, hojení drobných rán a jaziev, a pod. Má upokojujúce účinky na pokožku pri poštípaní alebo bodnutí hmyzom, pri popáleninách. Stačí nakvapkať pár kvapiek extraktu na vatový tampón a miesto potrieť.

Zuby a ústna dutina

V oblasti kozmetiky je extrakt zo Stévie v širokej miere využívaný ako súčasť zubných pást a ústnych vôd. Stévia rebaudiana dokáže ničiť množstvo nebezpečných baktérii ústnej mikroflóry. Výrazne obmedzuje tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa, predovšetkým u detí. Zamedzuje tvorbe kvasných procesov v ústach, obmedzuje zápaly ďasien a nepríjemný zápach z úst. Stévia má výrazné antibakteriálne a protivírusové účinky nielen v dutine ústnej, ale priaznivo pôsobí aj pri rôznych bakteriálnych a vírusových infekciách, napr. zápaly ďasien, afty, paradentóza. Stačí pár kvapiek extraktu z listov Stévie nakvapkať do pohára vody na výplach úst a kloktanie.

Vlasy

Stévia rebaudiana ako extrakt z listov je možné použiť aj ako vlasovú vodu. Spomaľuje proces šedivenia, pomáha v boji s lupinami, zlepšuje stav vlasovej pokožky a lesk vlasov. Stačí pár kvapiek extraktu nakvapkať do vody a vlasy opláchnuť, prípadne votrieť do vlasovej pokožky.
 
Napriek tomu, že Stévia stále musí bojovať o uznanie, výskumníci zistili, že Stévia a glykozidy sú pre ľudský organizmus a jeho zdravie úplne neškodné a nemajú mutagénne ani karcinogénne úcinky. Listy Stévie rebaudiana a jej extrakty už stovky rokov využívajú miestny indiáni v Južnej Amerike bez akýchkolvek vedlajších negatívnych účinkov. Vedecké výskumy zaoberajúce sa pôsobením Stévie na ľudské zdravie nezistili škodlivé účinky Stévie. Skúmali využitie Stévie aj ako sladidla.
Už pred rokmi prišli na to, že Stévia nie je pre človeka škodlivá a môže nahradiť umelé sladidlá. Stévia stále „bojuje“ proti cukrovej repe, ale aj proti umelým sladidlám ako je sacharín, cyklamát či aspartám a ľudom, ktorí majú z predaja týchto produktov nemalý zisk. A nejde len o pestovateľov cukrovej repy, či spoločnosti, ktoré vyrábajú umelé sladidlá, ide aj o výrobcov sladených nápojov či farmaceutický priemysel. Už dnes je jasné, že ide o silný konkurenčný boj, v ktorom, žiaľ, prehráva zdravie človeka.